Føler du, du “burde være længere?”

Hvis du har fundet ud af, hvilken forretning du vil bygge, og det kribler i dig for at komme i gang, videre eller helt i mål med dit projekt, så er der gode chancer for, at du – i det mindste engang imellem – føler dig bagud.

Selvom du gør dit bedste, du kan, med den viden du har i dag, går du rundt med tanken om, at du på en eller anden måde føler, du kunne være længere, hvis bare…

 • du var mere produktiv
 • du havde bedre tid
 • du havde flere penge
 • du vidste, hvad der var de rigtige beslutninger at tage
 • du vidste mere om at bygge en forretning

Mit gæt er, at du føler dig bagud, alene fordi du fortæller dig selv, at du burde være længere, og at det er for dårligt, du ikke er. At der ikke sker noget mere, noget hurtigere. Og at der må være et eller andet galt, siden du ikke er længere.

Hvis du er sådan, du tænker om “hvor langt du er,” så vil jeg gerne vide, om du kan finde frem til og genkende den underliggende tanke. Du har en underliggende tanke, som ligger til grund for, at du overhovedet har tolket på din situation og konkluderet, at du “ikke er langt nok.”

Den underliggende tanke er forestillingen om, at “derude i fremtiden” er bedre end “her, hvor jeg er i nutiden.”

Det er forestillingen om, at “der” er bedre end “her.”

Og det er den tanke, der skaber alle problemerne. Det er den tanke, der giver dig forestillingen om, at du kommer til at føle bedre, når du har bevæget fra “her” til “der.”

Det er alle de tanker, der naturligt følger af den underliggende tanker, der giver dig en følelse af at skulle skynde dig. Når vi har en underliggende tanke om, at “der” er bedre end “her,” er det nemt at bygge tanker ud fra det mindset. Med andre ord kommer din forestillingen om, hvor langt du er, fra din underliggende tanke. Så…

Hvis “der” er bedre end “her,” betyder det, at…

 • jeg er bagud
 • jeg har travlt
 • jeg er ikke produktiv nok (fordi hvis jeg gjorde havde jeg været “der”)
 • jeg tager ikke de rigtige beslutninger (fordi hvis jeg gjorde havde jeg været “der”)
 • jeg må gøre noget forkert, siden det går så langsomt

Kan du se, hvordan det er den underliggende tanke om, at det er bedre, at være hvor du gerne vil nå til, end der er, hvor du er lige nu?

Måske tænker du, “hvis jeg bliver tilfreds med, hvor jeg er i dag, ville jeg blive doven og miste min motivation til at arbejde mod mit mål,” men det er ikke sådan, det hænger sammen. Vi arbejder faktisk ikke bedst fra et sted, hvor vi føler tidspres og har en fornemmelse af ikke at gøre det godt nok.

Prøv at lægge mærke til, om det hjælper dig, at du tænker sådan om din proces.

Fra tids-stress til glæde over processen

Vi arbejder bedre, når vi anerkender os selv for, hvor langt vi allerede er kommet, og hvor meget vi allerede har opnået – i stedet for at fortælle os selv, vi gør det forkert, og der må være noget galt, siden vi “ikke er kommet længere.” Ikke? Fordi det ville betyde, vi ikke er på vej i den rigtige retning.

Hvis du vil give slip på tidspresset og følelsen af, at du gør tingene forkert, skal du begynde med at skifte den underliggende tanke ud. Det vil sige at skifte dit mindset.

Det gør du ved at anerkende dig selv for det stykke af processen, du allerede har opnået. Den nye underliggende tanker bliver: “Jeg har allerede opnået rigtigt meget, og så længe jeg fortsætter i den retning, når jeg til, hvor jeg gerne vil hen.”

På den måde arbejder du videre mod dit mål – i direkte forlængelse af den retning, du allerede er gået.

Hvis du kan se pointen med det og vil skifte dit mindset kan du begynde at finde beviser for at den nye, underliggende tanke er mere rimelig, realistisk og mere produktiv for dig.

For eksempel:

 • jeg har taget stilling til, hvilken positiv forandring jeg vil skabe
 • jeg har afprøvet alt det, der ikke virker, og det er også fremskridt
 • jeg har allerede evnen til at være beslutsom og opfindsom
 • jeg er god til at finde løsninger
 • jeg har brug for at holde rigtigt fri, for det er også produktivt at lade op

Det mest effektive, du kan gøre for at skifte til et mindset, hvor du bakker dig selv op og i sidste ende kommer hurtigere fremad, er at anerkende dig selv for de små skridt, du gør hver dag for at komme i mål. Tricket er at fokusere på processen. Vær taknemmelig for alt, du lærer hver eneste dag. Anerkend dig selv for at nyde livet, mens du bygger din forretning.

Der findes ikke noget bagud. Der findes kun her, hvor du er i dag. Og du er lige, hvor du skal være.

Prøv at lægge mærke til, hvordan det tjener dig bedre at tro på, du er lige, hvor du skal være.

Og hvis du vil høre mere, så gå ind og lyt til episode 10 af Selfmade Monkey podcasten: “Det er frustrerende, jeg ikke er længere” En brandtale for livsmentor, Maria Nøhr.

Maria kom for få år siden på benene efter sin stresssygemelding og genoptog sine studier som social- og specialpædagog, mens hendes drøm om at gå en helt anden vej voksede i hende. Nu har hun besluttet at droppe ud – og gå efter at skabe de meningsfulde rammer, hun ville ønske fandtes, da hun blev syg.

Hun vil åbne et holistisk hus – et behandlingstilbud, hvor andre stressramte kvinder kan komme mere helskindede gennem stress og komme hurtigere på benene. Hun synes bare, det hele går for langsomt!

Så hop over i din podcastapp – nyd din mandag, og husk at anerkende dig selv <3

MØS fra din travle monkey.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *