Føler du dig tit ude af flow? Spekulerer du over, hvordan du får flow på din kreativitet? Eller har du en oplevelse af, at flow er svær at “holde fast i?” At det ligesom smutter ud af dine hænder, lige så hurtigt som den er dukket op?
Jeg forstår så udmærket. Sådan har jeg selv haft det.
Flow er en flygtig størrelse, og det er svært at planlægge at være i flow. Det er ikke noget problem i sig selv. Problemet opstår, når perfektionister tolker på, hvad mangel på flow betyder om dem selv, deres kreativitet og produktivitet.
Jeg forklarer mig lige.
Mange tror, at vi kun kan få adgang til flow under de “rigtige” omstændigheder, og at det er nødvendigt at føle os i flow for at være kreative og produktive.
Derfor stiller vi os selv spørgsmålet: “Hvordan får jeg flow på min kreative proces?” Vi ved godt, det ikke kan købes på apoteket, så hvis vi ikke lige på stående fod kan regne ud, hvordan vi får adgang til det, beslutter vi os på et tidspunkt for, at det må hænge sammen med at have fundet ind til den “rigtige” idé, den “rigtige” niche eller den “rigtige” måde at gøre tingene på. Hvis vi bare kan finde “det,” så har vi fundet vores helt særlige gave og endelig har fundet ind til vores naturlige talent for… (indsæt dit “naturtalent”), og så kan vi forvente, at flow dukker på. Så forventer vi, at flow manifesterer sig.
Som om, det er noget, vi kun kan få adgang til, hvis vi på en eller anden måde bare kunne gennemskue, hvordan vi fandt det.
Som om, vi ikke beskæftiger vi os med det rigtige, hvis der ikke er flow på.
Som om, vi ikke er dygtige nok, hvis vi skal anstrenge os.
Som om, der overhovedet findes naturtalenter.
Som om, vi ikke har magten til selv at skabe flow.
Din krybdyrhjerne vil spare på din energi – og ser det som et problem, at du anstrenger dig
Det er ikke din skyld. Eller hvad skal man sige. Det er din underbevidsthed, der gerne vil have styringen.
Din lille krybdyrhjerne vil ikke anstrenge sig for noget, fordi du bruger kræfter, når du anstrenger dig. Den vil hellere have, at du sparer dine kræfter, så du har energi til, hvis det der vildt farlige næsehorn lige pludselig skulle få lyst til at jagte dig rundt på savannen.
Sådan fungerer vores hjerner. De forsøger at passe på os. Og de forsøger at passe på os, ud fra hvad de ved om livet i lerhytten way back when, da vi levede blandt farlige dyr.
Din hjerne vil beskytte dig mod de farlige dyr ved at spare på din energi. Og den kan godt blive ret kreativ for at få sin vilje. Derfor fortæller den dig, at du ikke skal anstrenge dig. Den hvisker dig i øret: “Hey, hvis du havde været dygtig nok til det, ville du ikke skulle anstrenge dig” – i håb om, at du giver op og sparer på din energi i stedet for.
Det er ikke særligt pænt sagt, men hjernen gør bare, som den er programmeret til at gøre. Og det er en ret effektiv tanke for at få dig til at gå i stå, ikke? At du spilder dine kræfter på at anstrenge dig, og at hvis du anstrenger dig, er det fordi, du endnu ikke har fundet ind til det rigtige (og derfor er du ikke dygtig til det, du laver).
Hvad der dérimod er pænt sagt, og hvad der også er meget mere virkelighedsnært i den virkelighed du og jeg lever i dag (altså en noget mere civiliseret virkelighed end lerhytten på savannen-tilværelsen), er, at der er misforstået at snakke om naturtalenter. Derfor er det også urimeligt at forvente, vi er i konstant og ubesværet flow på vores kreativitet, fordi vi tror, det er afhængigt af, at vi finder det “rigtige” og aldrig mere skal anstrenge os.
Men hvis vi lytter til vores små krybdyrhjerner og tror på, at vi skal være i flow for at være sikker på, vi enten har valgt “rigtigt,” eller at vi gør noget “rigtigt,” så kræver vi alt for meget af vores kreativitet, produktivitet og i sidste ende forventer vi også for meget at den der følelse af at være i flow.
Hvis vi tror på, at der findes naturtalenter, og at alle andre, der har fundet deres vej, niche eller guldgrube, aldrig skal anstrenge sig for at fastholde deres produktivitet (fordi de er selvfølgelig i konstant flow), og at vi kan forvente det samme, betyder det også, at vi begynder at tvivle på os selv, i samme øjeblik vi ikke længere føler flow.
Men at føle sig i flow er en ALT for flygtig følelse at sætte vores lid til.
Det giver ikke mening at tillægge følelsen af flow så stor betydning.
Nogle gange skal vi gå i gang med at arbejde, før vi føler os i flow, for selv at skabe flow.
Ser du?
Du har magten til selv at skabe flow
I stedet for at forvente flow, kan du selv skabe det.
I stedet for at lade dig overbevise af din krybdyrhjerne om, at du skal finde ind til dit naturtalent og være konstant i flow for at kunne arbejde kreativt og skabe resultater – kan du gøre ting alligevel.
Du behøver ikke tro på, at alle andre er konstant i flow, fordi de har “fundet ind til” deres naturtalent og derfor ikke længere skal bruge kræfter på at blive dygtigere eller komme i mål med ting, de sætter sig for.
Det bliver langt mere kompliceret, end det behøver være.
Hvis du ikke føler dig i flow (og du gerne vil være i flow), så sæt dig ned og begynd at arbejde. Sådan skaber du selv flow.
Og hvad, der er endnu bedre, er: Du behøver ikke engang flow for at være kreativ og produktiv. Du kan godt arbejde og skabe resultater alligevel. Og så sende taknemmlighed ud, når flow dukker op. For hvis du løsner grebet om flow lidt, er der næææsten garanti for, at det dukker op.
😉
Dette indlæg er en del af serien “10 tegn på, du er perfektionist” (som også findes på bloggen som et indlæg i sig selv), og dette er tegn #4.