En a-kasse-streg i regningen

Der skal ikke lyde meget brok fra mit lille hjørne af Nørrebro over det danske a-kassesystem.

Jeg synes på mange måder, vi har et smukt sikkerhedsnet for arbejdsløse herhjemme, når det kommer til at dække indkomst ind og stille krav til jobsøgning. Nok særligt, når man sammenligner med, hvordan arbejdsløshedsunderstøttelse (ikke) fungerer i så mange andre lande verden over.

I øjeblikket får jeg udbetalt lidt over 18.000 kroner før skat om måneden for at søge arbejde to gange om ugen.

Mere end fair.

Når det er sagt, synes jeg, det er ærgerligt, at selvstændige bliver ramt for at handle netop sådan – selvstændigt. Da jeg lukkede min irske virksomhed og meldte mig ledig, var det udelukkende på grund af corona, og ikke fordi jeg lige pludselig havde fået en ny og sjovere idé eller hvad end det er, den efterfølgende 3 ugers karantæne er et forsøg på at sætte en stopper for.

Det er, hvad det er. Jeg vidste det godt.

Hvad jeg ikke var forberedt på var, at jeg ikke måtte åbne en ny virksomhed før efter, der er gået 6 måneder. Det vil sige i begyndelsen af december.

December?

Jeg var ellers klar til at oprette CVR-nummer, fordi jeg tænkte, det kunne jeg ligeså godt få på plads, så jeg kunne sætte min webshop op og begynde at sætte nogle ting til salg. Planen var, at så snart, jeg selv kunne stå så økonomisk stærkt, at jeg ikke længere havde brug for dagpengene, kunne jeg vinke farveller til systemet.

Men 6-måneders-reglen betyder, at jeg skal vente 3 måneder med at gå i gang med den plan – om at blive selvstændig.

Undskyld mig, men hvorfor f… skal jeg nu det?

Hør engang. Jeg forestiller mig selvfølgelig godt, at reglerne er lavet, så hvem-det-så-end-er ikke kan fuske med systemet ved at trække penge ud af fælleskassen og samtidig tjene sine egne. Eller noget andet fornuftigt.

Men det er ikke mig. Jeg vil hurtigst muligt ud af dagpengesystemet – det kan ligesom kun gå for langsomt, imma right? Og jeg ved, du forstår det. Ingen har rigtigt lyst til at være på dagpenge, vel? Så hvorfor forlænger de min start af egen virksomhed?

Hvis jeg skal være helt ærlig er jeg lidt ligeglad med, hvad grunden er. For den burde ikke vedkomme mig. Jeg bliver – sådan sort på hvidt – straffet for at være liiige rigeligt selvstændig i min jobskabelse.

For jeg kommer ikke til at læne mig tilbage og krydse armene foran mig og synes, det er hyggeligt at være på dagpenge.

Så jeg synes, det er rigtigt træls. Det må jeg bare være ærlig at sige. For det betyder, at jeg ikke kan lave en overgang fra dagpenge til selvstændig virksomhed, før jeg kan stå 100% på egne ben. Det vil OGSÅ sige, at a-kassen i princippet (det ved vi selvfølgelig ikke endnu – jeg er ved at lægge både en plan B og C) kommer til at betale mig 3 måneder mere, end hvad de havde behøvet.

Jeg er så tit fortaler og forsvarer for det danske a-kassesystem, fordi jeg synes, mange overser alt det gode, der er at hente i det. Men i dag er jeg ikke.

Jeg er nødt til at sætte mine selvstændige planer på stand-by, indtil jeg selv finder en løsning, fordi a-kassen er mobset over, at én eller anden fra klassen har snydt i diktat.

Det var som sagt et surt opstød, og det er noget, jeg prøver at begrænse. Men i dag er jeg ærgerlig over, at der ikke er mere sund fornuft i det ellers meget fine, danske dagpengesystem.

Hjælp nu på vej, altså. Hvorfor betaler jeg ellers?

Hvad skal jeg NU gøre med august og september…

MØS fra din budget-monkey.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *