Derfor føler du dig ikke “klar”

Perfektionister har det med at tro, vi ikke er “klar.”

Vi planlægger at gøre noget, men når tidspunktet kommer, og vi skal gøre, som vi havde planlagt, føler vi os alligevel ikke klar til at gøre det, så vi udsætter det til en anden dag.

Vi fortæller os selv, at fordi vi ikke følte os klar til at gøre, som vi havde planlagt, var det enten fordi, vi måtte have taget fejl af, hvad vi ville alligevel (for det var åbenbart ikke det), eller også tænker vi, at vi nok er nødt til først at forberede os bedre, undersøge tingene noget mere eller tage et kursus i et eller andet emne, OG SÅ bliver vi “klar.”

Men det er ligesom om, tidspunktet, hvor vi føler os klar, aldrig rigtigt indtræffer. Ikke?

Og selvfølgelig føler vi os aldrig klar. Fordi det, vi skal være klar på, er i virkeligheden at lade andre se, høre eller læse det, vi laver.

Det er altså frygten for, hvad andre tænker, der holder os tilbage – ikke, at vi ikke er klar. Og lad os lige anerkende os selv for det, før vi går videre: Frygten for, hvad andre tænker om os er ægte. Den er til at tage og føle på. Det er dit hjerte, der begynder at hamre, når du sidder med pegefingeren over “Udgiv”-knappen, og du forestiller dig, at om lidt bliver dit kreative projekt eller budskab offentliggjort. Det er alle tankerne, der følger med at offentliggøre det (eller overveje at offentliggøre det), fordi hvis vi offentliggør, hvad vi laver, giver vi på samme tid andre muligheden for at bedømme og kritisere det…

  • Hvad sker der, hvis andre ikke synes om det?
  • Hvad hvis de dømmer mig for det?
  • Er det ikke lidt skræmmende?

Jo, det er da så. (Og det er sådan, det skal være, – you are doing it right.)

Den rigtige grund til, at perfektionister udsætter, hvad vi ellers havde planlagt at gøre, er altså ikke, fordi vi ikke er klar. Det er fordi, vi godt ved, hvad der sker, hvis vi beslutter os for at være klar: Vi giver andre muligheden for at bedømme os og kritisere, hvad vi laver (hvilket kan være én og samme – hvis du spørger en perfektionist).

At være klar er en beslutning om at gøre, som du drømmer om og derfor planlægger at gøre. Det er umiddelbart simpelt nok (og læg mærke til, jeg ikke skriver “nemt”, men “simpelt”).

Frygten for, hvad andre ville tænke om det – til gengæld, – kan vi arbejde med.

Men vi er nødt til at snakke om, hvad det handler om, når vi siger “Jeg er ikke klar.” Fordi når det i virkeligheden er frygten for, hvad andre ville tænke om det, vi laver, der holder os tilbage, nytter det ikke noget at researche, undersøge eller tage flere kurser.

Når det er frygten for, hvad andre ville tænke om os, skal vi arbejde med vores mindset – ikke vores CV. Ellers kan du lære nok så meget om alverdens strategier, teknikker og være fagligt over-imponerende og stadig ikke føle dig klar.

Jeg gætter på, at du kan sætte hak ved begge dele.

Dette indlæg er en del af serien “10 tegn på, du er perfektionist” (som også findes på bloggen som et indlæg i sig selv), og dette er tegn #1.

MØS fra din klar-parat-start monkey.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *