10 tegn på, du er perfektionist

DISCLAIMER: Jeg formulerer det “at tænke og handle perfektionistisk” som at være “perfektionist,” fordi det er nemmere.

Men det betyder ikke, at hvis du kan genkende tankerne, som jeg beskriver nedenfor, at du pludselig skal identificere dig som perfektionist.

Det er du måske udmærket klar over, men jeg skriver det her, fordi jeg selv har en modstand på at identificere mig som noget som helst andet end “Rikke.” Jeg har tænkt og tænker til dels stadigvæk perfektionistiske tanker omkring det, jeg laver. Men det er en vane at tænke i perfektionistiske tankemønstre. Det er ikke et karaktertræk, og det er det heller ikke for dig (hvis du er perfektionist).

Alligevel har jeg valgt at tale om perfektionisme på en måde, så det er nemmest for mig at forklare.

Når det er sagt, så lad os komme til sagen:

Perfektionister er ikke perfekte mennesker. Vi perfektionister ved godt, at ingen mennesker er perfekte.

Det er ikke det, det handler om.

Perfektionister er bange for at blive afsløret for at være uperfekte, fordi vi ikke vil føle skam. Perfektionisme er derfor blevet en strategi til at undgå følelsen af skam – der kommer af at blive afsløret som uperfekt.

For at undgå at blive afsløret som “uperfekt” har vi udviklet strategier, der skal sørge for, vi ikke føler skam. Ikke alle perfektionister har udviklet de samme strategier i lige høj grad, men mange af de samme strategier vil gælde for dig, hvis du kan genkende frygten for ikke at ville “afsløres som uperfekt eller ikke god nok.”

Perfektionisme er en strategi til at undgå at føle skam

Der er ingenting galt med at være perfektionist. Problemet med at arbejde ud fra et perfektionistisk mindset er, at det giver ikke de resultater, vi ellers prøver at skabe. Det er ikke en særlig produktiv strategi.

Tværtimod.

Jeg forstår godt, det kan være fristende at tænke, at “hvis jeg stræber højt, så kan det kun blive godt,” eller “hvis jeg roser mig selv for tidligt, så stiller jeg mig tilfreds, før det er godt nok.” Men det er faktisk ikke sådan, det hænger sammen. Perfektionistiske strategier ender som oftest med det modsatte af, hvad du havde sat dig for (hvis ikke du har nået at droppe det halvvejs).

Derudover kan det være virkelig udmattende at være perfektionist, fordi vi forsøger at leve op til skyhøje forventninger til os selv, vi stræber efter at være fejlfri, og så bruger vi sindssygt mange kræfter på at tjekke, redigere, gennemlæse, undersøge, overtænke, overspringshandle, tvivle, blive frustreret og gå i stå.

Og for at gøre tingene værre, ved de fleste perfektionister ikke engang, at de er perfektionister. Så vi bliver ved med at bruge alle vores kræfter på at motivere os selv til at “komme op på hesten igen.” Det kan godt være, vi kommer derop, men på et tidspunkt falder vi af igen, og skal hele møllen igennem én gang til.

Det er det, der bliver så udmattende.

De 10 mest almindelige tegn på, at du er perfektionist:

  1. Du udsætter, hvad du har planlagt, fordi du ikke føler dig “klar” (uden helt at kunne forklare, hvordan “klar” ser ud)
  2. Du er ubeslutsom, kommer let i tvivl og ender tit med at føle dig overvældet selv over små detaljer
  3. Du føler en vis tryghed i at føle dig overvældet, fordi det er genkendeligt for dig
  4. Du forventer, at ting føles naturlige, og tror, at hvis du skal anstrenge dig, er du ikke dygtig nok (med andre ord: du har ladet dig bilde ind, at intelligens er en fastlåst størrelse)
  5. Du mener, at hvis ikke du kan gøre tingene perfekt fra start, er det spild af tid og kræfter
  6. Du bekymrer dig om, at alt, du udgiver, poster eller afleverer til en kunde, er en potentiel test på, om du er dygtig nok eller ej
  7. Du føler dig ukvalificeret og bagud i forhold til andre og som om, du aldrig ved “nok” til at kunne forsvare dit tilbud eller dine priser
  8. Du fortæller dig selv, at hvis du bare kunne finde den “rigtige” måde at gøre det på, ville du (sikkert) gøre det
  9. Du foretrækker at forstå ting intellektuelt og tør sjældent teste din viden af i virkeligheden
  10. Du føler, du har potentiale, som du ikke udlever og er frustreret over “ikke at kunne finde ud af, hvad du vil”

Kan du genkende nogle af tankerne?

Læs mere om, hvad perfektionisme er på min OM-side – eller tjek mit coachingforløb FRA VISION TIL VIRKELIGHED ud.

Jeg har åbent for afklaringssamtaler, og der er stadig 5 EARLY BIRD-pladser tilbage (i skrivende stund).

Herefter stiger prisen.

4 betragtning angående “10 tegn på, du er perfektionist”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *