Når vi føler os motiverede, er det nemt at se den positive forandring, vi vil skabe i vores liv.
Og så får den sat… ikke for lidt!
Det er de aftener, vi hiver kladdehæftet frem og skriver alle mulige nye ideer og perspektiver og indsigter ned. Og så planlægger og planlægger vi, indtil vi bliver blå i hovederne.
De første mange dage går det forholdsvis problemfrit. Men når vi dag efter dag skal blive ved med at føre vores planer ud i livet, og det begynder at blive svært at finde tiden eller gejsten eller modet til det… Så går vi på et tidspunkt i stå. Og til sidst giver vi op.
Så kommer tvivlen.
Der må være en grund til, at vi er gået i stå og ikke længere har lyst til at gøre, som vi havde planlagt, ikke?
Nej.
Der er ikke noget galt med din drøm eller grundene til, at du ville skabe forandringen til at starte med.
En af grundene, til at vi giver op, er, at vi ikke ved, hvad vi skal gøre, når vi ikke længere føler os motiverede. Og “føler” er – som du kan se – det ord, du skal lægge mærke til nu.
Vi går ud fra (fordi det siger folk), at vi skal føle os motiverede af den positive forandring, vi vil skabe. Derfor kommer vi til at forvente, at det føles naturligt at gøre, hvad det kræver af os, og at vi ikke skal anstrenge os. Fordi når vi først har fundet det, vi “brænder” for, så er vi i flow. Eller hvad?
Problemet med den tankegang er, at når vi mister motivationen, tror vi, at det betyder, vi åbenbart ikke vil den positive forandring (ordentligt) længere. Det føles hverken naturligt eller flow-agtigt at skulle gøre noget, vi ikke føler os motiverede til, og det gør, at vi tænker, det ikke var det rigtige, vi havde valgt til at begynde med.
Kan du genkende det?
Tvivler du på dig selv, når du mister motivationen?
Bliver du i tvivl om, du virkelig vil det – sådan rigtigt, – når du endnu engang alligevel ikke får gjort, hvad du havde planer om?
Min pointe er, at det går galt, fordi vi regner med, at forestillingen om den “positive forandring” kan få projektet hele vejen i mål (og at vi derfor kan forvente at føle os motiverede for at gøre ting – men det er altså et blogindlæg til en anden dag).
Men den positive forandring, du vil skabe, er ikke problemet. Det er bare ikke altid motiverende NOK udelukkende at fokusere på den der… positive forandring.
Der er noget, der fungerer endnu bedre.
Og dét handler om at få vores hjerner med, fordi…
Din hjerne vil sgu ikke på iværksætter-eventyr
Vores hjerne vil ikke være iværksætter og sprænge rammer og være nytænkende.
Den foretrækker at spare på energien og tænke de samme tanker igen og igen, så den har reserver at bruge, når en tiger pludselig springer frem bag en busk på vejen hjem fra bussen på Hjørringgade tirsdag eftermiddag.
Din hjerne gør, som den er programmeret til at gøre: Den forsøger at overtale dig til ikke at tage nogle chancer, gøre noget nyt, og den vil slet ikke have, at du bevæger dig uden for din comfortzone.
Så den hvisker dig i øret (tit uden du rigtigt lægger mærke til det): “Husk nu på alt det farlige, der findes i verden. Der er trygt her, hvor du er nu. Tror du ikke, det er bedre, du bliver her? Jeg synes jo, det er liiidt et dårligt tidspunkt at gå ud og skabe en positiv forandring. Kan det ikke vente til i morgen? Og nu jeg har dig: Er du nu sikker på, det overhovedet er det, du vil?”
I den dur.
Derudover vil din hjerne hellere undgå farer, end den vil søge gevinster.
Sådan er den indrettet. Det er ikke dens skyld. Den gør det, fordi den tror, at sådan er du tryg. Og derfor vil den ikke med på iværksættereventyr eller uden for din comfortzone.
Den tænker kortsigtet.
Din hjerne vi hellere undgå “farer” lige nu og her, end den vil være modig og arbejde på langsigtede gevinster.
Så det er din opgave at få den med.
Har jeg forklaret det med hjernen godt nok indtil videre?
Godt, fordi så går vi videre.
For at få din hjerne til at arbejde for dig (og for den positive forandring) i stedet for imod dig skal du lave et trick på den.
Tricket er, 1) du skal gøre det mere risikabelt og usikkert at blive hvor den er, og 2) du skal gøre det krystalklart, hvad den står til at vinde.
Du skal med andre ord kridte banen op, så du stiller din hjerne i skak-mat til at gøre det, du drømmer om – også når du mister din motivation.
#1: Gør dig det klart, hvad du risikerer at miste ved at blive, hvor du er
Istedet for at hænge din motivations-hat op på, hvad du får ud af at skabe en positiv forandring i dit liv, skal du gøre din hjerne det klart, hvad du står til at miste.
Skriv en liste over de nuværende og mulige langvarige konsekvenser af, at blive hvor du er i dag.
Her er nogle idéer:
- Hvilke følelser risikerer du at sidde fast i?
- Hvilke tanker om dig selv og dit liv risikerer du at gentage over dig selv?
- Hvad gør det ved dine relationer, at du ikke bruger din dag på det, der giver dig mening i livet?
- Kan det få konsekvenser for din sundhed på længere sigt?
- Hvad gør det for dit humør, at du fortæller dig selv, hvad du gør i dag?
- Hvad betyder det for din økonomi, hvis du bliver, hvor du er?
# 2: Gør det specifikt, hvad du opnår ved at gå efter drømmen
Det er ikke nok for din hjerne, at du fortæller den, at du gerne vil “skabe mere frihed,” “være mere uafhængig” eller “tjene flere penge.” Den skal have tingene skåret ud i pap. Du er nødt til at blive konkret og detaljeret.
Her er nogle idéer:
- Hvordan føler du, når du er trådt ind i den bedre version af dig selv?
- Hvad betyder det for dine forhold, at du føler sådan?
- Hvordan bidrager du?
- Hvad bruger du tid og energi på?
- Hvad har du overskud til?
- Hvad vil du bruge pengene på?
- Vil du støtte en sag med en procentdel af dit overskud? Bygge børneværelset om? Hvordan skal det se ud? Vil du invitere nogen på ferie? Hvor skal I hen? Hvor skal I bo?
Hold dig ikke tilbage. Jo mere klar og tydelig du er, omkring hvad du helt specifikt mener, jo bedre kan din hjerne komme med på vognen.
Og så skal det ikke tage dig hele og halve timer.
Sæt en alarm til om 25 minutter og lad tankerne flyde frit, mens du skriver dine svar til de mulige, langvarige konsekvenserne ved #1 og de langvarige gevinster ved #2.
I næste blogindlæg skriver jeg mine 2 lister.
MØS fra din motivations-monkey.